WhatsApp (+90) 546 468 8083

Diş Sağlığı

Kompozit Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ömrü, kullanılan malzemenin kalitesine ve diş hekiminin becerisine bağlıdır. Son teknoloji ile üretilen dolguların ömrü 5 ila 10 yıldır. Bu süre içerisinde düzenli kontrollere gidilerek renklenmeler ve mikrosızıntılar önlenebilir. Düzenli kontrol dolguların değişmesi veya değişmemesi konusunda diş hekimleri için çok önemlidir. Eğer dolguda herhangi bir sızıntı, kararma, kırık, çatlak, gevşeme gibi bir problem gözlenirse, o dolgunun onarılması yada değiştirilmesi gerekmektedir.

Tedavi süresi ne kadar'dır?

Kompozit dolgu yapılması için genellikle bir kaç seans (15 dak. - 1 saat) yeterli olacaktır. Uygulanacak seans sayısı, yapılacak işleme göre değişir.

mamak ağız ve diş sağlığı

Hangi Dolgu Malzemesi Seçilmeli


Birçok kişi daha az dikkat çekici olduğu için beyaz dolgulu olmayı tercih eder. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde genellikle arka dişler için amalgam dolgular ve ön dişler için kompozit reçine dolgular tavsiye edilir. Bilgilendirilmiş bir karar vermenize yardımcı olmak için, düşünmeniz gereken sekiz faktörden oluşan kısa bir liste şu maddelerden oluşur:

  • Amalgam dolgular kompozit dolgulardan daha güçlüdür:
    • Arka dişlerde amalgam dolgularını öneriyoruz, çünkü burası ısırdığınızda kuvvetlerin çoğunluğunu oluşturuyor. Amalgam çeşitli metallerden yapıldığından çok güçlü bir materyaldir. Kompozit reçine dolguları, amalgam dolgularından daha hızlı aşınır ve daha sık değiştirilmesi gerekir.

  • Kompozit dolgular amalgam dolgularından daha pahalıdır:
    • Bir ağız ve diş sağlığı merkezinde dolgu yaptırmak istediğinizde arka dişin içine doldurulan büyük bir amalgam için, kompozit doldurma işlemi için istenen ücretten daha azı ödenir. Sıkı bir bütçeniz varsa, amalgam en iyi seçim olabilir..

  • Amalgam dolguları, kompozit dolgulardan daha uzun süre dayanır:
    • Eminizki gelecekteki teknolojik ilerlemelerle kompozit dolgular muhtemelen amalgam dolgulardan daha uzun dayanacaktır. Fakat şimdilik, dolgunun uzun süre dayanmasını isterseniz, amalgamı seçmelisiniz.

  • Kompozit dolgular gümüş amalgam dolgularından daha az fark edilir:
    • Arkadaki bir diş üzerinde amalgam dolgu kullanırsanız, muhtemelen yalnızca siz ve diş hekiminiz bunu farkedecektir. Ancak, ağzınızda gümüş rengi görmeyi hiç sevmiyorsanız, kompozit dolgu iyi bir seçim olacaktır.

  • Amalgam dolguları civa içerir:
    • Amalgam dolguları civa içerir. Bununla birlikte, amalgam dolguları çok az miktarda civa serbest bırakır. Serbest bırakılan civa miktarı, balık yemesinden elde ettiğiniz civa miktarından daha azdır. Ancak civa alerjisi olan kişiler için bu bir sorun teşkil edebilir. Amalgam dolgu 180 yıldan fazla bir süredir büyük bir problem yaşamadan kullanılmaktadır.

  • Amalgam dolguları diş hekiminin sağlıklı diş yapısını kesmesini gerektirir:
    • Amalgam dolgular kompozit dolgular gibi dişe yapışmadığından diş hekimi, dolguyu yerinde tutmak için genellikle sağlıklı diş yapısını kesmek zorundadır. Kompozit dolgularda, diş hekimi çürümeyi basitçe kaldırabilir ve dolguyu korumak için dolguyu sağlıklı diş yapısını kesmeden ayırır.

  • Kompozit dolgular sertleşince küçülür:
    • Çoğu kompozit dolgu sertleşince % 2-5 arasında daha az yer kaplar. Bu durum dolgu ve diş arasında bakterilerin girmesine ve yeni boşluklara neden olabilir. Bazen, büyük bir kompozit dolgusu sertleştikçe küçülürse, diş üzerine baskı yükleyebilir ve bu da etkilenen dişin duyarlılığının artmasına neden olur. Diş hekimi kompoziti küçük, artımlı katmanlara ayırırsa, büzülmenin etkisini en aza indirilebilir.

  • Kompozit dolgular tekniğe daha duyarlıdır:
    • Bu, diş hekiminin kompozit bir dolgu yerleştirirken detaya dikkat etmesi gerektiği anlamına gelir. Beyaz bir dolgu ile dişinizi doldururken diş hekiminizin izlemesi gereken daha fazla adım vardır, bu adımlar düzgün olarak yerine getirilmezse, kompozit dolgu dişe düzgün yapışmayabilir. Sonuçta sadece bir ya da iki yıl sonra değiştirilmesi gerekebilir.

Dolgu tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için Mutludent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ni arayınız.

Kompozit Dolgu Doğal Görünür mü?

Kompozit Dolgularınız, Estetik ve Kozmetik diş hekimliği konusunda uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığı takdirde doğal görünür.

Kompozit Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Kompozit dolguların ömrü, kullanılan malzemenin kalitesine ve diş hekiminin becerisine bağlıdır.

Kompozit Dolgu Özel Bakım Gerektirir mi?

Kompozit dolguların uygulandığı dişlere özel bir bakım gerekip gerekmediği konusunda bazı sınırlamalar mevcuttur.

Diş Kaplama

Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.

Ortodonti

Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.

Protez Diş

Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.

Kanal Tedavisi

Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.

Diş Beyazlatma

Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.

Panaromik Film

Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.