Florür, yer yüzünün hemen hemen her yerinde yaygın olarak bulunan doğal bir mineraldir. Bazı gıda ve su kaynakları da florür ihtiva ederler. Diş çürüklerini azaltmak için içme suyuna genellikle florür eklenir. 1930’larda, araştırmacılar doğal olarak florürlü içme suyu ile büyüyen insanların, florürlü su bulunmayan alanlarda yaşayan insanlarda göre üçte iki daha az çürük görüldüğünü tespit ettiler. O tarihten bu yana, su şebekesine su eklendiğinde diş çürüklerinin azaldığı defalarca gösterilmiştir. Amerikan Diş Hekimi Birliği, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Tabipler Birliği gibi birçok kuruluş, diş çürüğü üzerindeki etkisinden dolayı su kaynaklarında florür kullanımını onaylamıştır.
Florür, iki farklı şekilde çürükleri önlemeye yardımcı olur:
Florür hakkında ayrıntılı bilgi almak için Mutludent Diş Hekimi'ni arayınız.
İçme suyunuz florürlü ise, yetişkinlerin ve çocukların sağlıklı ve çürük riski düşük dişler için, florürlü diş macunu ile düzenli olarak dişlerini fırçalamanın yeterli olduğu düşünülmektedir. Şebeke suyunuza florür konulmuyorsa ve doğal olarak yeterli miktarda da bulunmuyorsa (milyonda bir birimin faydalı olduğu düşünülmektedir), diş hekimi veya çocuk doktoru, çocuğunuz için günlük florür tableti veya damlası verebilir. Diş hekiminiz veya çocuk doktorunuz, aileniz için doğru florür miktarını söyleyebilir, bu yüzden tavsiyesini almayı unutmayın. Bölgenizdeki su müdürlüğünü arayarak suyunuzun florürlü olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Suyunuzu kuyudan tedarik ediyorsanız, su test hizmeti veren bağımsız bir çevre test kuruluşuna suyunuzu analiz ettirebilirsiniz.
Süt dişleri gelişiminin önemli bir kısmını anne karnında tamamlar. Sürekli dişlerin gelişimi ise anne karnında başlayarak, çeneler içerisinde yıllar boyunca yavaş yavaş gelişmeye devam ederler. 7-8 yaşındaki bir çocukta sürekli dişler gelişimlerini büyük oranda tamamlanmıştır. Dişlerin gelişimi esnasında çocuğun florlu su veya flor tableti kullanarak aldığı flor tüm vücuda dağılır, bir kısmı da gelişmekte olan dişlerin yapısına katılır. Dişlerin kireçlenmesi esnasında yapısına giren flor diş yapısını güçlendirerek çürüğe karşı direncini arttırır. Biz buna florun sistemik olarak gerçekleşen koruyucu etkisi diyoruz.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çürük önleyici amaçla İçme sularına flor ilavesini emin ve etkin bir uygulama olarak tüm ülkelere önermektedir. ( WHO,1996). Bazı bölgelerde içme sularında F doğal olarak bulunabilir. Dünyanın birçok ülkesi sularında F bulunmayan bölgelerde dişleri çürükten korumak amacı ile içme sularına Flor ilave etmektedir. Çocuk yerken, içerken sürekli olarak florlu su kullanacağından, dişler hem gelişimleri esnasında, hem de sürdükten sonra direkt olarak florla temas eder ve yararlanır. Bu şekilde çürük % 60-70 oranında önlenebilir. Ülkemizde içme sularına veya tuza henüz Flor ilave edilememektedir.
Sularında flor bulunmayan bölgelerde diş hekimi tarafından çürük riski yüksek çocuklara, tablet veya damlalarla flor verilerek, sulardaki Flor ilavesinebenzer nitelikte korunma sağlanmaya çalışılır. Diş hekimine danışmadan çocuğunuza flor tableti vermeyin. Flor tabletleri herkese değil, bireyin çürük riskine göre gerektiği koşulda verilmesi gereken bir uygulamadır.
Günümüze kadar yapılan çalışmalar, flor tabletlerinin koruyuculuğunun sadece aile ile işbirliğinin sağlanabildiği ve tabletlerin uygun dozlarda, yıllar boyu kullanıldığı koşullarda etkin olduğu gösterilmiştir. Çocuğa gereğinden yüksek dozda Flor verilmesi dişlerde renkleşmeye yol açabilir. Çok yüksek dozlar genel sağlık için de zararlıdır. Bu nedenle çocuklara verilen tabletlerin dozu, doktor ve diş hekimi tarafından gıda ve suyla alınan F miktarı göz önünde bulundurularak verilmelidir. Aileler önerilen dozu hatalı uygulamamalıdır. İdeal dozlarda alınan florun genel sağlığa zararlı etkisi yoktur.
Flor tabletleri tavsiye edilmeden önce diş hekimi çocuğun içme suyu, yiyecek ve içecekler, diş macunu, gargara gibi diğer kaynaklardan günlük olarak aldığı flor miktarını belirler. Diş hekimi çocuğun genel sağlık durumunu değerlendirir. Çocuğun çürük riskine göre tedavisini planlar.
Sularında doğal olarak flor bulunan bölgelerde çocuğa ilave flor tableti verilmesine gerek yoktur. Ülkemizde özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük bölgelerde çürük riski çok yüksektir. Bu bölgelerde, bebeklere doğumdan sonra 6. aydan başlanarak damla veya tablet şeklindeki flor verilebilir. Sosyo - ekonomik düzeyi yüksek bölgelerde ise dişlerinde çürük olan çocuk sayısı daha azdır. Bu nedenle her çocuğa F tableti verilmesine gerek yoktur. Çocuğun dişleri üzerinde tebeşirimsi beyaz lekelerin görülmesi çürüğün başlaması ile ilgili ilk işarettir. Bu bulgu alarm niteliğinde olup çocuğun çürük riskinin yüksek olduğunu gösterir ve flor tableti verilmesini gerektirir. Sonuç olarak; Flor tabletleri sadece çürük riski yüksek olan çocuklara, diğer koruyucu uygulamalarla birlikte verilmelidir.
Tabletlerle dişlerin çürümesine karşı sürekli bir koruyuculuk sağlanamaz. Bırakıldığında koruyuculuk büyük oranda kaybolur. Bu nedenle dişlerinin çürüme riski yüksek olan çocuklarda dişlerin çürümesini önlemek için flor tableti kullanımı bırakıldıktan sonra florlu diş macununun yanısıra, diş hekiminin önereceği flor, cila, gargara gibi diğer tedaviler de uygulanmalıdır.
Flor tabletlerinin koruyucu etkisi büyük oranda dişler üzerine direkt teması ve ağız ortamında sürekli flor artışına neden olmasından kaynaklanır. Bu nedenle okul çağındaki çocuklara hatta yetişkinlere dişler üzerindeki topikal etkisinden yararlanmak amacı ile verilebilir. ( aynen gargara gibi) Ancak Flor tabletlerinin tropikal etkisinden yararlanabilmek amacıyla, yutulması yerine ağzın her tarafında dolaştırılacak şekilde çiğnenerek veya emilerek alınması gerekmektedir.
Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.
Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.
Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.
Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.
Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.
Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.