WhatsApp (+90) 546 468 8083

Diş Sağlığı

20 Yaş Diş Çekimi

18 yaşından itibaren çıkmaya başlayan, alt ve üst çenenin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişlere 20 yaş dişi denmektedir. Halk arasında akıl dişi olarak da bilinmektedir. Her bir yarım çenede birer adet olmak üzere toplamda dört tanedir. Binlerce yıldır insanların yeme alışkanlıklarında gerçekleşen değişimden dolayı ağız ve çene yapısı küçülmüş ve 20 yaş dişleri var olan çene yapımıza sığmaz durumu gelmiştir. Bir çok kişide 20 yaş dişleri ağızda çıkacak yer bulamadıkları için gömük kalmaktadır. Gömük 20 yaş diş çekimi cerrahi yöntemlerle bu dişlerin çekimi ve buna bağlı sorunların giderilme işlemidir.

Gömük Yirmi Yaş Dişlerinin Oluşturduğu Sorunlar

Tam gömülü 20 yaş dişleri genellikle sorun yaratmazlar, fakat röntgen ile takip edilmeleri gerekir. Tam gömülü olmalarına rağmen öndeki dişin köklerine baskı yapabilirler.

Kısmen çıkmış 20 yaş dişleri en çok sorun çıkaranlardır. Tam çıkamadıkları için öndeki dişe baskı yaparak çıkmaya çalışırlar. Üzerlerindeki diş eti parçası (kapşon) , zamanla arasına yemek artıklarının kaçması ve bakteri üremesi nedeniyle iltihaplanır. Dişin etrafındaki diş etinin iltihaplanması sonucunda, ağrı, şişlik, abse oluşur. Çürük için uygun ortam oluştururlar.

Tamamen çıkmış 20.yaş dişleri; genellikle sorun çıkarmazlar fakat çok geride oldukları için fırçalanmaları zordur. Bu nedenle ağız bakımı çok iyi olmayan hastalarda koruyucu bir önlem olarak çekilmeleri tavsiye edilir.

ankara diş
20 yaş diş çekimi hakkında ayrıntılı bilgi almak için Ankara Diş Merkezi Mutludent'i arayınız.
ankara diş

20 Yaş Dişi İltihabı veya Absesinin Belirtileri

  • Ağrı (kendiliğinden veya üstüne basınca)
  • Şişlik (ağız içerisinde veya yüzde)
  • Kızarıklık
  • Çene altındaki lenf bezlerinin şişmesi
  • Yutkunma zorluğu
  • Ağzın kapatılamaması veya kapatınca 20 yaş dişi üzerindeki diş etinin ısırılması, baskı olması

20 Yaş Dişleri

  • Öndeki dişe baskı yaparak çapraşıklığa neden olabilir
  • Öndeki dişte çürüğe neden olabilir
  • İltihap için uygun bir ortam yarattığından zaman zaman ağrı ve şişliğe neden olabilir.
ankara diş
ankara diş

20 Yaş Dişi İltihabının Tedavisi

Öncelikle antibiyotik tedavisi ile akut durumdaki iltihabın baskılanması gerekir. Antibiyotik kullanımı ile iltihap tamamen iyileşmemektedir. Bu nedenle antibiyotik kullanımı sonrasında şikayetlerin geçmesine aldanarak dişin çekilmesinden vazgeçilmemelidir. Daha sonra cerrahi bir işlemle bu dişler çekilmelidir.

Sağlıklı ve iyi bir şekilde sürmüş olan 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek yoktur. Halk arasında bu dişlerin çok çabuk şekilde çürüdüğü yönündeki bilgiler yanlıştır. Genellikle dişlerimizi fırçalarken, ağzımızın en arkasında bulunan, bu dişleri çok iyi fırçalamıyoruz. Bu sebeple de diğer dişlere çürük görülme oranı artmaktadır. Sağlıklı ve iyi bir şekilde sürmüş bu dişlerin diğer dişlerimizden hiçbir farkı yoktur. Eğer ihtiyaç duyulursa bu dişlere köprü uygulaması bile yapılabilmektedir.

Yirmi Yaş Dişi Çekilmezse Ne Olur?

Diş Hekiminin verdiği ilacı kullandıktan sonra, ağrı şikayeti geçen dişlerin en kısa zamanda çekilmesi gerekir. İlacın verdiği rahatlık bir süre için geçerlidir. Hastanın bağışıklığının zayıf olduğu, ağız hijyeninin düzeltilmediği durumlarda diş tekrar ağrı yapmaya başlar. Devamlı şikayet veren ama şikayeti antibiyotik içilerek bastırılan gömülü dişlerin çevresinde kist oluşur ve çene kemiğini zamanla zayıflatır.

Yirmi Yaş Dişi Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalı?

20 yaş diş çekimi sonrası yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak içindir . Tampon yarım saat sıkıca ısırıldıktan sonra bu bölgede pıhtı oluşur ve kanama durur. Ancak ilk 24 saat tükürme ve çalkalama yapılmamalıdır. Ameliyat sonrasında ilgili bölgede ödeme bağlı şişlik oluşabilir. İlk 24 saat buz kompres yapılarak ödem kontrol altında tutulmalıdır. İlk hafta sigara ve alkol kullanılmamalıdır. İlk hafta asitli, acılı ve sıcak gıdalar tüketilmemelidir ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Eğer reçete edildiyse ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Ankara Diş Merkezi Mutludent tüm diş alanlarında hizmet vermektedir.

Diş Kaplama

Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.

Ortodonti

Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.

Protez Diş

Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.

Kanal Tedavisi

Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.

Diş Beyazlatma

Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.

Panaromik Film

Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.