WhatsApp (+90) 546 468 8083

Diş Sağlığı

Temiz Dişler İçin Önemli İpuçları

Temiz dişlere sahip olmanın en iyi yolu profesyonel temizlik için bir diş hekimine gitmek ve günde iki defa diş fırçalama ve günde bir defa da diş ipi kullanımından oluşan düzenli bir ağız sağlığı rutinini izlemektir.

Temiz Diş Teknikleri

Dişlerinizi fırçalamak için doğru araçlara ve tekniğe sahipseniz, temiz dişler elde edebilir ve temizliğini koruyabilirsiniz.

  • Araçlar: Temiz dişler doğru diş fırçasıyla başlar. Çapraz (açılı) kıllara sahip manuel diş fırçaları bakteri plağının temizlenmesinde çok etkilidir.
  • Teknik: En etkili diş fırçalama tekniklerini kullanarak temiz dişleri maksimuma çıkarabilirsiniz. Diş fırçasını fırçaladığınız dişe yaklaşık 45 derecelik bir açıyla tutun. Küçük darbeler uygulayın ve dişlerinizi bölümler halinde fırçalayın. Ağzınızın her iki tarafında da, en arkadaki dişin arkasına kadar gidin.
mamak diş
Diş Temizliği hakkında ayrıntılı bilgi almak için Mutludent Mamak Diş Kliniğini arayınız.
mamak diş

Dişlerinizin Temizliğini Koruyun

Dişlerinizin beyazlığını korumak için bu ipuçlarını da aklınızda bulundurun:

  • Lekeleri ağzınızı çalkalayarak uzaklaştırın: Dişlerinizde lekeye neden olabilecek yiyecek ya da içecekleri tükettikten sonra dişlerinizi fırçalama imkanınız yoksa, dişlerinizin temizliğini korumak için ağzınızı suyla ya da ağız çalkalama suyu ile çalkalayın.
  • Sigarayı bırakın: Sigara kullanımı diş temizliğini bozan en önemli etkenlerden biridir.

Diş Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 İpucu


  • Diş Fırçalamayı Doğru Yapın:
    • Dişlerinizin temiz kalması için en kolay adımlardan biri. Dişlerinizi fırçalarken, 45 derecelik bir açı ile diş fırçanızı konumlandırın. Dişlerinizi hafifçe, ileri geri ve yukarı hareket kullanarak fırçalayın. Dişlerin ve diş etlerinin iç yüzeylerini temizlemek için ileri ve geri hareketleri tekrarlayın. Son olarak, ağız kokusuna neden olabilecek bakterileri çıkarmak için dil yüzeylerinizi ve ağzınızın çatısını fırçalayın. Bakteriler tarafından gıda parçalanmasından asit oluşumunu önlemek için günde en az iki kez fırçalama yapmaya çalışın. Bununla birlikte, işiniz veya faaliyetleriniz bunu yapmanıza engel oluyorsa, bakteriler için alt tabaka görecek gıdaları en aza indirgemek için ağzınızı su ile iyice yıkayın.

  • Diş İpi Kullanın:
    • Diş ipi, yiyecek parçacıklarını ve düzenli olarak fırçalamanın mümkün olmadığı diğer zararlı maddeleri temizlemenize yardımcı olabilir. Diş ipi, diş fırçası kıllarının ulaşamayacağı dişlerin arasında derinlere ulaşmanıza olanak tanır. Diş ipi kullanımını günde en az bir kez öneriyoruz.

  • Sigara İçmekten Kaçının:
    • Sigara içmekten kaçınmanız dişlerinize büyük bir iyilik yapacak. Birincisi, sizi oral kanser ve periodontal komplikasyonlardan kurtaracaktır. İkincisi, sizi tütün kokusunu maskelemek için kullanılan ajanlardan kaynaklanan sayısız illet etkilerden kurtaracaktır. Örneğin, bir sigara içiyorsanız, dumanlı nefes ve koku maskelemek için şeker, çay veya kahve içebilirsiniz. Bu, neden olunan hasar miktarını iki katına çıkarır.

  • Sınırlı Sayıda Soda, Kahve ve Alkol Tüketin:
    • Bu içecekler, sağlıklı bir ağız için gerekli bir mineral olan yüksek miktarda fosfor içeriyor olsa da, çok fazla fosfor vücudun kalsiyum seviyesini deşifre edebilir. Bu, diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi diş hijyen problemlerine neden olur. Mısır şurubu ve gıda boyası gibi katkı maddeleri içeren içecekler inci beyaz dişlerin mat ve renksiz görünmesine neden olabilir. Bu nedenle, şekerli içeceklerden daha uzun süre vücudunuzu nemlendiren, dişleri güçlendiren ve daha güçlü emaye oluşturan süt ve su gibi içecekler seçmek en iyisidir.

  • Vücut için iyi olan Kalsiyum ve Diğer Vitaminleri Tüketin:
    • Dişleriniz için bol miktarda kalsiyuma ihtiyacınız var. Kalsiyum kemikler kadar dişler içinde şarttır. Süt, kuvvetlendirilmiş portakal suyu içmek ve yoğurt, brokoli, peynir ve diğer süt ürünleri yemek dişler için faydalıdır. Ayrıca Reçete ile yaşınıza ve gerekliliğinize göre farklı dozlarda bir kalsiyum takviyesi de alabilirsiniz. Diş eti ve diş sağlığını korumak için kalsiyum ve D vitamini gereklidir. B vitamini kompleksi, çatlamadan ve kanamalardan dişeti ve dişlerin korunması için de gereklidir. Sağlıklı diş hijyenini korumak için bakır, çinko, iyot, demir ve potasyum da gereklidir.

  • Diş Hekimini Ziyaret Edin:
    • Tam bir hijyen tedavisi uygulamak için diş hekiminizi yılda en az iki kez ziyaret etmeniz gerekir. İlerleyen süreçteki diş hekimliği tedavilerinin saptanması ve sorunların önlenmesine yardımcı olmak için kapsamlı röntgen filmi ile muayene yapılması gereklidir.

  • Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanırken Ağız Yıkama Maddeleri Kullanın:
    • Su ile yapılan ağız gargaraları tek başına yararlı değildir. Klor dioksit içeren ve Listerin içeren ağız yıkama maddeleri ile yapılan ağız gargaraları çok faydalıdır. Çünkü ağız bakterilerini öldürüp temizlemeye yardımcı olurlar. Güçlü dişlerin korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra iyi nefes almaya da yardımcı olabilirler. Ağız gargarası ağız içindeki temizlemenin tümünü tek başına yapamaz. Ancak eğer diş fırçalayıp, diş ipi kullanıp, diş hekimini ziyaret edip, faydalı yemek yiyorsanız; ağız sağlığınız mükemmelleşecektir.

  • Diş Ağrısı Yaşadığınızda veya Diğer Diş Hekimliği Semptomlarını Farkettiğinizde Vakit Kaybetmeyin:
    • Diş ve çene ağrısı yaşıyorsanız mümkün olan en kısa sürede diş merkezi, diş kliniği arayıp, bir randevu alın. Diş hekimi şikayetinizin nedenini teşhis etmesi ve daha büyük bir soruna dönüşmeden düzeltmesi gerekir.

  • Büyük Resme Bakın:
    • Birçoğumuz, ağız ve diş sağlığını korumak, estetik, temiz görünümünü muhafaza etmek, kabarık diş tedavi faturaları ile karşılaşmamak için düzenli bakım ve kontrol yaptırması gerektiğini anlamıştır. Bununla birlikte, birçok insan, ağız sağlığının genel sağlık resmi içerisinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu anlamıyor. Diş sorunları şeker hastalığına, kalp hastalığına, sistematik enfeksiyonlara, düzgün yemek yememe veya konuşma yetersizliği ve diğer hastalıklara yol açabilir. Bazıları hayatı tehdit eder. Genel sağlık sorunları da diş eti hastalığına katkıda bulunabilir ve bu da sonunda diş kaybına neden olabilir. Bu yüzden bakımlı ve temiz dişler sadece görünüş için gerekli değildir.

  • Dilinizi temizleyin:
    • Dilinizin yüzeyini her gün temizleyin. Profesyonel bir dil temizleyicisi kullanarak özellikle dilinizin daha pürüzlü olan üst yüzeyindeki bakterileri temizleyin. Aksi halde yaşayan sayısız bakteri ağız kokusuna neden olur ve bu durum diş sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Mamak Diş Merkezi Mutludent tüm diş alanlarında hizmet vermektedir.

Diş Kaplama

Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.

Ortodonti

Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.

Protez Diş

Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.

Kanal Tedavisi

Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.

Diş Beyazlatma

Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.

Panaromik Film

Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.