WhatsApp (+90) 546 468 8083

Diş Sağlığı

Hassas Dişlerin Nedenleri Nelerdir?

Diş hassasiyetine, diş minesinin altında bulunan ve "dentin" olarak adlandırılan dişin yumuşak kısmının aşamalı olarak açığa çıkması yol açar. Dentinde, sinir uçları içeren ve sıvı ile dolu küçük kanallar (tübüller) bulunur. Sıcak, soğuk veya tatlı, ekşi yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi bu sıvının harekete geçmesine yol açar. Bu sıvı hareketi, sinir uçlarının reaksiyon göstermesine neden olarak ani bir rahatsızlığı veya kısa süreli ve keskin bir sızıyı tetikler. Hassas dişlere yol açabilen en yaygın diş sorunlarından bazıları şunlardır:

Çok Sert Diş Fırçalama

Çok sık, çok şiddetli ve bastırarak yada sert kıl yapısına sahip bir diş fırçasıyla dişleri fırçalama gibi ağız bakım alışkanlıkları, diş minesini aşındırabilir. Bu, ayrıca diş etinin geri çekilmesine yol açarak dentinin daha çok açılmasına ve korunmasız kalmasına neden olabilmektedir.

Diş Eti Hastalığı (Gingivit)

Diş eti dokusu iltihaplandığında ve gingivitle (diş eti hastalığı) güçsüzleştiğinde, diş etiniz hassas hale gelebilir ve bunun sonucu, alttaki dentin kök yüzeyinin daha fazla kısmı korunmasız kaldığından diş hassasiyeti hissedebilirsiniz.

diş hassasiyeti
Diş Hassasiyeti hakkında ayrıntılı bilgi almak için Ankara Diş Kliniği Mutludent'i arayınız.
diş hassasiyeti

Diş Gıcırdatma

Uyurken dişlerinizi gıcırdatıyorsanız veya gün boyunca dişlerinizi sıkıyorsanız, mineyi aşındırıyor ve dişinizin altıntaki dentin tabakasını korunmasız bırakıyor olabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi

Periyodontal hastalık sonucu, hassas dişin yakınında oluşan diş eti çekilmesi, dentinin açığa çıkmasına ve bunun sonucunda hassasiyete neden olabilir. Çok şiddetli, sert veya sık fırçalama uygulamasıda diş etinin çekilmesine yol açabilir.

Dişler Neden Sızlar?

Diş sızlamasının birçok nedeni bulunmaktadır. Diş minesinin altında, sinir uçları ve sıvıyla dolu küçük kanallar içeren dentin dokusunun açığa çıkması diş hassasiyetine yol açar. Tatlı, ekşi, baharatlı yiyecekler, soğuk ve sıcak içeceklerin tüketilmesi dentin kanalları içerisindeki sıvıyı etkileyerek dişlerdeki sızlamayı artırır. Diş sıkma ve gıcırdatma gibi travmaya bağlı durumlarda; dişlerin mine dokusu aşınabilir ve hassasiyete neden olabilir. Bu gibi durumlarda gece plağı yapılır. Gece plakları diş aşınmalarını önler.

Diş Kaplama

Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.

Ortodonti

Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.

Protez Diş

Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.

Kanal Tedavisi

Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.

Diş Beyazlatma

Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.

Panaromik Film

Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.