WhatsApp (+90) 546 468 8083

Diş Sağlığı

Diş Sağlığı için Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak, doğru beslenme açısından da önem taşıyor. Diş sağlığı bozuk olan kişilerde, yeterli çiğneme olamayacağı için, mide ve bağırsak hastalıkları riski de artıyor.

Diş Sağlığı için Beslenme hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ankara Diş Sağlığı Merkezi Mutludent'i arayınız.

Diş Sağlığı için Beslenme Anne Karnında Başlar

Anne karnından başlayarak diş sağlığı korunmasında en önemli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle yeterli kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, kefir, koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumdan zengindir. 0-3 yaşta florun yeterli alınmasının gelecekte oluşacak diş çürümelerini önlediğini ispatlayan yayınlar bulunmaktadır. Flor alımı suyla gerçekleşir. Bu dönemde florun yeterli alınması, dişlerin çürüğe karşı direncini artırır.

Anne karnından başlayarak yeterli D vitamini alımı diş yapısını güçlendirmektedir. D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Bu nedenle her gün yarım saat açık havada olmaya gayret edilmelidir. Fosfor ise diş gelişiminde önemli rol oynayan bir başka mineraldir. Proteinden zengin gıdalarda genelde fosfor oranı da yüksektir. Diş sağlığı için günlük beslenmenizde protein alımınız (et-tavuk-balık-süt-süt ürünleri-kuru baklagiller) yeterliyse yeterli fosforu da alıyorsunuz demektir.

diş sağlığı
diş sağlığı

Gazlı içecekler, dişleri aşındırır. Bu yüzden gazoz, meyve suları, soda gibi içeceklerden uzak durmaya çalışın. Çay-kahve gibi renkli içecekler diş yapısının sararmasına sebep olur, bu da estetik olarak hoş bir görüntü yaratmaz. Çay–kahve tüketiminize dikkat edin. Şeker ve şekerli besinlerin, özellikle uzun süre ağızda tutularak yenilen sert şekerlemelerin diş çürüklerini artırdığını biliyoruz. Beslenmenizde ağız florasını bozarak diş çürümelerini kolaylaştıran basit şekerlere çok fazla yer vermemeye çalışın. Bol şeker ve karbonhidrat içeren gıda maddelerini yemek aralarında değilde, ana öğünlerde tüketmeye özen gösterilmelidir.

Diş sağlığı içi elma, havuç, ayva gibi sert besinlerin ısırılarak yenmesi diş etlerini güçlendirdiği gibi dişlerin mekanik temizlenmesini de sağlar. Bu tarz meyveleri ısırarak yemeye özen gösterin. Yemeklerden sonra veya bir şey atıştırdıktan sonra su içmeye çalışın. Besinlerin renklerinin diş minelerinize geçişini azaltacağı gibi ağız içi asiditesini de korumaya yardımcı olur. Peynir içerdiği kalsiyum fosfat sayesinde ağız içindeki asiditeyi azaltarak, süt ve yoğurtsa içerdiği kalsiyum ve kazein sayesinde diş çürüklerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için günde 2 kere dişlerinizi mutlaka fırçalayın.

Diş tedavisi olmak ve fiyatlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Mutludent'i arayınız.

Diş Kaplama

Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.

Ortodonti

Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.

Protez Diş

Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.

Kanal Tedavisi

Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.

Diş Beyazlatma

Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.

Panaromik Film

Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.