Ağız boşluğu ve çene bölgesinde görülen tümörler, yumuşak doku yada sert dokudan kaynaklanan, iyi huylu yada kötü huylu olabilen, baş boyun tümörleri kategorisinde değerlendirilen patolojilerdir.
Ağız Kanseri ve Tümörleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için Keçiören Diş Kliniği Mutludent merkezini arayınız.
Her zaman ağız kanserinin en erken uyarı işaretlerini fark edemeyebilirsiniz, bu yüzden hem diş hekiminiz hem de doktorunuzun yaptığı düzenli muayeneler çok önemlidir. İyi huylu tümörler tükürük bezlerinden, diş etinden, kemik yada diş dokusundan kaynaklanabilir. Teşhisi ancak hekim tarafından alınan biyopsi ile konulabilir. Genellikle şişlik, ağrı, mevcut protezlerin ağıza oturmaması, fonksiyon kaybı gibi belirtiler gösterir. Ağız kanserleri genellikle uzun sure iyileşmeyen yaraların, beyaz - kırmızı lekelerin, aft olarak geçiştirilen ancak prekanseröz olarak değerlendirilen oluşumların tedavi edilmemesi sonucu gelişebilir. Belirtileri dokuda sislik, kanama, ağrı, fonksiyon kaybı olarak özetlenebilir.
Ağız kanserlerinin tedavisi basit bir tedavi değildir. Onkolog, kulak burun boğaz uzmanı, diş hekimi koordinasyonunda uzun süreli tedaviyi ve sonrasında takibi gerektirir.
Tümörlerin tedavisinde ilk işlem biyopsidir. Tümörün iyi huylu ya da kötü huylu olmasına göre tedavi seçenekleri değişir. İyi huylu tümörlerde hastalıklı dokunun cerrahi olarak çıkartılması genellikle yeterlidir. Ancak kötü huylu tümörlerin yani ağız kanserlerinin tedavisi daha komplikedir. Tedavisinde öncelikle tümörlü dokunun cerrahi olarak çıkartılması, tümör tipine ve konumuna göre kemoterapi veya radyoterapi uygulamaları, oluşan defektlerin otojen (hastanın kendi dokusuyla), alloplastik (greft gibi hayvan veya sentetik kaynaklı materyallerle) ya da protetik maddeler ile tedavisi ve hastanın devamlı kontrolü seklinde bir yol izlenir. Ayrıca tümör oluşmasına neden olacak faktörün yapılabiliyorsa tespit edilmesi, elimine edilmesi de çok önemlidir.
Dolgu, Diş çürüğü, Kanal tedavisi, v.b. hakkında ayrıntılı bilgi almak için Keçiören Diş Hastanesi Mutludent'i arayınız.
Tedavi edilmeyen ağız kanserleri hastanın hayatını kaybetmesine neden olacak kadar ilerleyebilir. Kesinlikle tedavi gerektirmektedir. Bununla beraber erken teşhis edilen ağız kanserlerinin yaklaşık %95'i basari ile tedavi edilebilmektedir.
Radyasyon terapisi, baş ve boyun bölgesi için kullanıldığında birçok insanda ağızda tahriş, ağız kuruluğu, yutma güçlüğü ve tat değişiklikleri görülür. Ayrıca, radyasyon diş çürüklerinin görülme olasılığını arttırır; bu nedenle özellikle radyasyon tedavisi esnasında dişleriniz, diş etleriniz, ağız ve gırtlağınıza iyi bakmanız önemlidir. Radyasyon tedavisi esnasında ve ondan sonra karşılaşabileceğiniz ağız problemlerinizi kanser uzmanınız ve diş hekiminize düzenli olarak bildirdiğinizden emin olunuz. Ayrıca, baş ve boyun kanser tedaviniz başlamadan önce, ağızda olası yan etkileri önlemeye yardımcı olmak amacıyla tedavinizden önce, tedavi esnasında ve ondan sonra neler yapabileceğiniz hususunda diş hekiminiz ile görüşünüz.
Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.
Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.
Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.
Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.
Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.
Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.