WhatsApp (+90) 546 468 8083

Diş Sağlığı

Diş Eti Kanaması ve Sebepleri Nelerdir? (Mutludent Ankara Diş Hekimi Cevaplıyor)

Diş eti kanaması olan hastalarda sond ile nazikçe muayene edilirken bile kanama meydana gelir. Bu genellikle diş eti hastalığı için bir işarettir. Ufak bir tahriş neticesinde bile kanama meydana gelebilir. Diş eti kanamasının sebepleri arasında birçok etken vardır. En önemli nedeni hatalı fırçalama ve diş ipinin yetersiz kullanılması nedeniyle bakteri plağı oluşumu ve birikmesidir. Bakteri Plağı eğer bir süre daha kontrol edilmez ve temizlenmez ise, Diş Taşı meydana gelir. Bu durumda mutlaka bir diş hekimi kontrolü gerekir.

Diğer nedenler şunlardır:

  • Yeni yerleştirilen protez
  • Diş veya diş eti enfeksiyonu
  • Aspirin ve kullanımı antikoagülanlar gibi (kan sulandırıcı) Warfarin ve heparin
  • Yetersiz beslenme
  • Ergenlik ve hamilelik döneminde hormonal dengesizlikler
  • Lösemi
diş hekimi ankara

SİGARADAN UZAK DURUN


Yapılan son çalışmalar ve bilimsel araştırmalar, sigaranın diş eti hastalıkları için en büyük çevresel risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. Sigaranın plak denilen diş yüzeyi eklentileri ve buna bağlı gelişen diş taşı oluşumunu arttırdığı bilinmektedir. Diş eti hastalıklarına neden olmasının yanısıra, dokuların kanlanmasını bozarak iyileşmeyi de engellemektedir. Bu nedenle mutlaka sigaradan uzak durmak önemlidir.
Diş eti kanaması ve sebepleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için Diş Hekimi Ankara Mutludent'i arayınız.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Bu hastalıklar genellikle kronik seyreden hastalıklardır. Hastalık var olmasına rağmen bir süre hiç farkedilmeyebilir. Dişetleri kanıyorsa ve büyümüşse, diştaşları varsa, kimi zaman dişetleri çekilmiş ve dişler uzamışsa, bazı dişler yer değiştirmiş ve araları açılmışsa, dişler sallanıyorsa, ağızda kötü bir tad ve kötü bir koku varsa mutlaka bir diş hekimine gidilmelidir.

diş hekimi ankara

Diş Eti Hastalıkları ile Sistematik Hastalıklar Arasında İlişki Var mıdır?

Kalp hastalıkları ve periodontal hastalıkların gelişim mekanizmaları benzemektetir. Her iki hastalıkta da ileri yaşlarda, erkeklerde, sosyo-kültürel düzeyi düşük, sigara içen, yüksek tansiyonu olan, stresli bireylerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda, oral enfeksiyona sahip kişilerde, enfeksiyonun görülmediği bireylere kıyasla %30 daha fazla kalp krizine rastlandığı belirtilmiştir. Periodontal hastalığa neden olan mikroorganizmalar ve salgıladıkları zararlı maddeler diabette önemli rol oynarlar. Kontrol altında olmayan diabet hastalarında aynı ağız hijyen seviyesine sahip kontrollü diabet hastalarına göre daha fazla periodontal hastalık geliştiği bilimsel çalışmalarla saptanmıştır. Diş Hekimi tarafından yapılan Periodontal tedavi ile kan şekerinin kontrolü, böylece diabetin de kontrolü kolaylaşır. Periodontal hastalıkta etkili olan mikroorganizmaların solunması veya bu mikroorganizmaların solunum yollarında toplanması akciğer hastalıklarının gelişmesine yol açar.

Periodontal hastalıkta etkili olan mikro-organizmalar ve salgıladıkları zararlı maddeler, fetus-plasenta ünitesi için tehdit oluşturur. Annenin yaşının küçük olması (18 yaş altı), ilaç, alkol ve sigara kullanımı, stres, genetik, genitoüriner sistem enfeksiyonları ve periodontal hastalık, erken doğum/düşük doğum ağırlığı gelişimindeki risk faktörleridir.

Diş Eti Kanaması Diş Kaybına Neden Olur mu?

Diş etlerinde meydana gelen kanamalar tek başına diş kayıplarına neden olmaz. Ancak altta yatan bir diş eti rahatsızlığının habercisi olabilir. Mutlaka kanama olan bölgeler diş hekimi tarafından özenle incelenmeli ve sorunun sebebi belirlenmelidir.

Diş Eti Kanaması Olanlara Tavsiyeler

Diş eti kanaması yaşayanların diş fırçalama ve diş arası bakım yapma alışkanlıklarını ne sebeple olursa olsun bırakmamaları gerekmektedir. Ağız hijyeni iyi duruma getirildiğinde vücudun kendini yenileme kapasitesi ve hastalıklarla savaşması çok daha kolay olacaktır. Bu hastaların diş eti kanaması yaşamaları nedeniyle fırçalama yapmamaları, diş hekimi kontrolüne gitmemeleri, olayı kısır bir döngü içine sokacak ve var olan durumun daha da kötüleşmesine sebep olacaktır.

Diş Hekimi Ankara Mutludent Merkezi tüm diş alanlarında hizmet vermektedir.

Diş Kaplama

Dişin üzerinin estetik bir materyalle tam olarak kaplanmasıdır. En çok tercih edilen malzemeler zirkonyum ve porselen kaplamadır.

Ortodonti

Ortodonti, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün yerleşmesini ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sağlayan uzmanlık dalıdır.

Protez Diş

Estetik bozuklukların, kaybedilmiş dişlerin yerine konan, estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçları gideren tüm yapay oluşumlardır.

Kanal Tedavisi

Dişin pulpasının bir daha düzelemeyecek bir şekilde iltihaplandığında, Dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın yerinden alınmasıdır.

Diş Beyazlatma

Dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesidir. Dişlere mavi ışık ve beyazlatma jeli kullanılarak yapılır, dişler hemen birkaç ton açılır.

Panaromik Film

Panaromik Film ile muayenede fark edilemeyen çürük, kemik kaybı ve kök kanalındaki problemler kolayca tespit edilebilmektedir.